Praktiska detaljer för Fallskärmsjägarnas Dag

Fallskärmsjägarnas Dag 2019

2019 kommer Fallskärmsjägarnas Dag att genomföras helgen 16-18 augusti. Redan nu kan ni alltså planera era jubileum och säkra stor uppslutning!

Planer och program för helgen

För att du enkelt skall kunna hålla dig uppdaterad runt planerna, så samlar vi detaljer och länkar här.

Så snart vi har mer info, så uppdaterar vi denna sida. Kom därför tillbaka med jämna mellanrum, så är du säker på att inte missa viktiga uppdateringar.

OBS! Kom ihåg att ta med din basker till uppställningen på lördag kväll.

Programmet är klart och du hittar det här.

M/S Sandön öppnar också i år för er som önskar boka plats - Tfn. 070-21 45 254, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lunch och övriga måltider

I år har inte Militärrestaurangen Kastanjen möjlighet att servera alla måltider, men Hotell Wettern har däremot varit så hjälpsamma att de öppnar för både frukost, lunch och middag, även om du inte bor där. Speciellt viktigt blir detta för lördagens lunch, då Kastanjen inte alls har möjlighet - då kör Hotell Wettern en buffé för oss.

Logementsboende

Vi har fått 30 sängplatser på Fästningen. Logga in och ta dig till klubbshopen så får du möjlighet boka en av platserna.

För dig som vill finna boende utanför Fästningen finns det många alternativ.

Sannolikt möjligt att Tälta i lägret

Du som är betalande medlem kommer antagligen kunna tälta i gamla Lägret, nede vid vattnet till vänster om bastun. Villkoret är att ni städar av efter er och ser till att att ett foto av tältplatsen skulle kunna användas som en reklambild för "det orörda gräset i Fallskärmsjägarlägret".

Fästningstur på söndag morgon

OBS! Det är för få anmälda för att vi skall få en egen tur. Det blir alltså deltagande i turen som går kl 10:45, enligt nedan. Om du vill säkra din plats på den turen så kan du boka hos Karlsborg Turism, telefon 0505-17350 eller på deras hemsida - välj i så fall "Den historiska Äventyrsturen".

 ....................................................................................................................

Följ med på en unik guidetur genom Karlsborgs fästning med krutrök, kanoner och äventyr. Vi jobbar med de sista detaljerna för turen men redan nu kan du anmäla ditt intresse. Det hjälper oss med planeringen och bidrar till att arrangören kan anpassa sin insats. Skullevi bli för få för en specialtur så går det också en vanlig tur kl 10:45 på söndagen.

Helgens program

Program Fallskärmsjägarnas Dag 2013

Också i år läggs programmet upp efter årskullarnas önskemål och kommer utgöra en stomme för programmet framöver: möjlighet att träffas alla tre dagarna med aktivitet också på söndagen.

Denna gång tidigarelägger vi dock hela programmet och samlar all verksamhet på Fästningen och i Lägret. På detta sätt minimerar vi stressande transporter och startar lördagkvällens samkväm tidigare, med ceremonin redan kl 17:30.

På söndagen anordnar vi igen en Fästningstur, som medlemmar med anhöriga har möjlighet att delta på. Om gruppen blir för liten kommer vi istället rekommendera den ordinarie turen kl 10:45.

M/S Sandön har fortfarande plats för er som önskar boka plats - Tfn. 070-21 45 254, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Fredag 16 AUGUSTI

TidAktivitetPlats

18:00-

Samkväm med grill och klubbshop
Visning av klubbens DC-3 kommer också kunna genomföras. Grillen öppnar ca kl 19.

Fallskärmsjägarlägret och Skärmen

 

Lördag 17 augusti

TidAktivitetPlats

07:30-09:00

Frukost mot egen betalning

Militärrestaurangen Kastanjen vid Fästningstorget samt på Hotell Wettern

09:30-10:30

Förevisning fallskärmsdrill och landningsträning

Hopphallen

11:00-12:00

Fällning ur Hercules

Två patruller fälls i i vattnet och demonstrerar ett stridsmoment efter landstigning

Materielförevisning

Tornhopp för fallskärmsjägare och anhöriga

Fallskärmsjägarlägret

11:00-14:00

Lunch mot egen betalning

OBS! Lunchen blir i år serverad på det nyöppnade Hotell Wettern - Kastanjen är inte öppen för lunch denna lördag.

Hotell Wettern

13:00-14:00

Fortsatt tornhopp för fallskärmsjägare och anhöriga

Fallskärmsjägarlägret

13:30-15:00

Fallskärmsjägarklubbens årsmöte

C 323. och klubben orienterar om genomförd och kommande verksamhet

Götiska Salen

15:15-17:00

Middag mot egen betalning

Militärrestaurangen Kastanjen samt Hotell Wettern

17:25

Uppställning i Lägret

OBS! Ta med din basker till uppställningen.

Fallskärmsjägarlägret

17:30

Ceremoni med flagghopp

Fallskärmsjägarlägret

18:30-

Samkväm med bl.a. bastu, grill och klubbshop

Fallskärmsjägarlägret

 

Söndag 18 augusti

TidAktivitetPlats

07:30-09:00

Frukost mot egen betalning

Militärrestaurangen Kastanjen samt Hotell Wettern

09:00-10:45

Historisk Fästningstur

OBS! Det är för få anmälda för att vi skall få en egen tur. För dem som önskar blir det istället deltagande i den vanliga turen som går kl 10:45. Om du vill säkra din plats så kan du boka hos Karlsborg Turism, telefon 0505-17350 eller på deras hemsida - välj i så fall "Den historiska Äventyrsturen".

Samling utanför Götiska Valvet

12:00-13:00

Lunch mot egen betalning

Militärrestaurangen Kastanjen samt Hotell Wettern

Fallskärmsjägarnas Dag 2017 genomförd

Efter landingen börjar jobbet ställer upp

 

Också i år hade vi besökare från fredag till söndag, med program bägge dagarna under helgen - detta kommer vi fortsätta med.

Lördag morgon förevisades hopphallen och därefter bar det ut till Flugebyn för fallskärmsfällning av skvadronen och förevisning av fallskärmsjägarnas materiel med vapen och annan utrustning samt presentation av Hemvärnets underrättelsekompanier.

Besökarna fick också möjlighet att hoppa från träningstornet i Fallskärmsjägarlägret - lika populärt i år!

Ceremonin på kvällen med efterföljande grill och mingel genomfördes naturligtvis också enligt tradition.

Söndag förmiddag blev det också tid för en äventyrstur på Fästningen, innan vi kunde tacka för i år och gädja oss till nästa års helg.

Läs mer...

Storstädning av Lägret och tvätt av Munin, vår egen DC-3

Gert leder arbetet

Ett femtontal arbetsvilliga samlades på morgonen den 9:e maj för uppfräschning av DC-3an samt Fallskärmsjägarlägret.

Vi hade fått förstärkning från några klubbstyrelsemedlemmar samt av några tidigt anlända Normandiedeltagare som under helgen var samlade i Karlsborg.

Vi saknade en omtyckt och ambitiös kamrat , Christer Johansson, som tidigare under våren hastigt avled. Han skulle för övrigt också ha deltagit i Normandieäventyret.

Med goda förberedelser och ledning från Gert Kihlström klarades tvättningen och övrig rengöring av DC-3an lätt av. Med ett litet fallskärmsjägarkompani som oftast inte är på plats i Karlsborg så är vår grupp den arbetsstyrka som tillsammans med Cold Skills lyfter lägret till fallskärmsjägarnivå.

En god grundnivå med klippning av gräs, tömning av sopkärl samt bortkörning av löv och kvistar samt viss blomsterutsmyckning svarar Fortverkets driftavdelning för och gör det med god känsla och lyhördhet. För dagen körde de bort resterande lövhögar som samlats i lä bakom barackerna.

Vi utförde sopning av väggar och krattning, finklippning och trimning av svåråtkomliga platser intill maskinen, minnesstenen och statyn. Podiet sattes på plats och tillsammans med de av klubben förra året inköpta lärkträborden med bänkar runt Skärmen började önskvärd nivå uppnås.

Läs mer...

Fallskärmsjägarnas Dag 2018 genomförd

Uppställning i Fallskärmsjägarlägret under FJS Dag 2018

 

Årets FJS Dag blev en helg med riktigt många deltagare!

Lördag morgon förevisade klubbens Rundkalottsektion träning i hopphallen, med uthopp, falldrill och landning. Under utbildningen drillas dessa moment i ett par veckor för att verkligen sätta sig i ryggraden. Det är det som gör att en gentleman i 70-årsålderna efter en dags uppfriskning kan genomföra fallskärmsfällning på ett exemplariskt sätt.

Eftersom vädret inte tillät hoppning på Flugebyn i år blev Fallskärmsjägarlägret centrum för lördagens aktiviteter. Man fick möjlighet att hoppa ur tornet, där blivande fallskärmsjägare tränar sina uthopp så att dom till slut sitter. Utrustning och packning av fallskärmar förevisades och en grupp ytsimmare innästlade från Vättern, blev upptäckta och drog sig till slut ut efter en kort och intensiv strid.

Ceremonin på kvällen samlade många fallskärmsjägare från 1952 och framåt. Det är lika starkt varje år att se så många generationer fallskärmsjägare samlade - det stärker redan starka band! Efter ceremonin blev det som vanligt grill och historier från förr; historier som vi hört många gånger tidigare men aldrig tröttnar på :-)

Läs mer...

Underkategorier

Dessa webbsidor använder ett litet antal s.k. 'cookies' - eller 'kakor', på svenska. Ett par av dem möjliggör sidornas grundläggande funktionalitet, medan övriga används när du är inloggad. Du kan välja om du önskar låta dessa kakor användas eller inte. Om du väljer bort 'kakorna' kan du eventuellt uppleva att webbsidorna uppför sig lite märkligt.
Mer information 'Kakor' är OK för mig Inga 'kakor' för mig, tack